2022. március 23., szerda

Érzés

Minden rendben, a család is jól van, süt a Nap, nyitva az erkélyajtó, kellemes a meleg, csend van körülöttem és béke.

Mégis, nagyon nyomasztó érzés, ami bennem, valahol ott a szívem táján, bujkál - a sírás kerülget. Nem tudok írni... Hetek óta nem tudok szabadulni... Menekültek, háború, halál..., képek a szomszédból... és a fájdalmas bizonytalanság.

'56 borzalmának sokszorosa...

15 megjegyzés:

  1. Hasonlóképp vagyok. Sok ez már nekünk - épp elég volt az elmúlt majd 80 év nehézségét, borzalmait átélni - ez már igazán nem hiányzott....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiányzott, nem bizony! Próbálom kikapcsolni a mindennapjaimból, de nem megy. Nagyon átérzem azt a szenvedést és azt az egész rémálmot...

      Törlés
    2. Nem nagyon tudom kikapcsolni én sem...

      Törlés
  2. Már vártam, hogy írj. Örülök, hogy a család rendben van, az időjárás is jó, csak ez a háború ne lenne. Borzasztó. Miért nem győz a józan ész?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehezen szántam rá magam, hogy írjak, de éreztem, hogy tartozom annyival, hogy tudassam, megvagyok és a család is jól van.
      Kicsilányt az elmúlt 4 napos ünnepben, meglátogatta a lányom és ő is nagyon jól érezte Finnországban magát.
      Én is azt kérdezem, "miért nem győz a józan ész?" Sajnos, az emberiség történelmében ez a kérdés elég sokszor elhangozhatott.

      Törlés
  3. Kedves Borka, apró porszemek vagyunk a hatalmasok játszmáiban, tehetetlenül kell néznünk/várnunk, hogy mi lesz ennek a vége.
    Kívánom, hogy tudd kikapcsolni a negatív gondolatokat és örülj, hogy a családod jól van s gyönyörű a tavasz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglátogattalak, láttam a csodás tavaszi virágaidat. Jó volt nézegetni, talán, ha volna egy kertecském, kevesebb rossz érzéssel tekintenék a jövőbe.
      Nehéz a negatív gondolatokat elűzni, a gyerekek is nehezen birkóznak meg a mostani gondokkal, hírekkel.

      Törlés
  4. Kedves Borka! Örömmel látom, hogy megszólaltál. Azt gondoltam, talán elköltöztél. Emlékszem az ötvenhatos budapesti történetedre, nem nehéz összekapcsolni a háborúval, bár a mostani őrület minden képzeletet felülmúl. Jórészt a tapasztalatot is. Öt éves voltam, amikor lecsapott a bomba a szomszéd ház kertjére, pont ott jártunk át az óvóhelyre. Szegény Anyum olyankor a plédbe burkolt húgomat cipelte, reszkettek, nemcsak a hidegtől. Most ugyanez éled újra. Jó lenne félre taszigálni a megszerzett tudást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az emlékek feltörnek és az ember sokkal jobban átérzi azt, ami a szomszédunkban most történik.
      Engem nagyon megvisel. Egyszerűen eddig nem tudtam rávenni magam az írásra. Először a betegség akadályozott, aztán jött ez a borzalom...
      Magamhoz kell térnem ebből a lebénultságból. Próbálkozom.

      Törlés
  5. Mint már annyiszor, megint leírtad, hogy érzek. Az a szörnyű ebben a rémálomban, hiába érzünk oly sokan egyformán, hiába tiltakozik minden pocikánk a háború ellen, nem tehetünk semmit. :( Már azok a -sajnos- tömegek se, akik őrülteket juttattak hatalomba.
    A tavasz, a család, az egyelőre még nyugodt hétköznapjaink segítenek valamennyire leterelni a sötét gondolataimat.
    És tegnap megláttam, már van pár kis nefelejcs, ami kivirágzott! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, megint egyetértünk. Régóta tudjuk, hogy milyen hasonlóan gondolkozunk, érzünk.
      Nem magamat féltem, az én életem - úgy érzem - már kerek egész. A fiatalokat, a gyerekeket és az erejük teljében lévő felnőtteket, akiknek az élete még nem teljes és most veszélyben vannak, őket féltem és sajnálom, hogy ilyen világban kell élniük.
      Az a kicsi nefelejcs, ami kivirágzott, engem is megmosolyogtatott, szinte látom is, persze, hiszen küldtél róla képet már régebben. :)

      Törlés
  6. Kedves Mindnyájatok, egyforma gondolatok szorítják a szívünket, hiszen nagyjából a háború utáni békében (ha nem is nagy nyugalomban!) felnőtt generációt képviseljük... Eddig nagyjából a Covid, nomeg földgolyónk gyorsuló pusztulása, túlnépesedése keltett félelmet. P. most gondoskodik róla, hogy más, közvetlenebb veszéllyel terelje el a figyelmünket!
    Próbálok a szépség, a család, a nap felé fordulni kapaszkodónak (sokan a vallásban keresik a vigaszt, ez is ugyanolyan jogos, az ember abba kapaszkodik, amiben tud, amiben hinni tud...) Az ukránoknak az összetartás közös érzése nagy erőt ad, jó lenne, ha a békeszerető népek mind ennyire ragaszkodnánk közös értékeinkhez... Ha közelebb laknék, meglátogatnálak, hogy megpróbáljalak felvidítani egy kicsit!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Rózsa, nagyon kedves vagy, úgy veszem, mintha megtörtént volna.
      Még tartozom egy e-maillel, sajnos a posta nekem már messze van, nem tudom viszonozni a kézbe vehető levél érzését, pedig nekem nagy örömöt szereztél vele! A kép itt van a közelemben. Köszönöm szépen.

      Törlés
    2. Ezen ne is tépelődj, kedves Borka, nem kívánom el egyáltalán, hogy erődön felüli dolgokkal viszonozd kis kezdeményemet... Számomra a szavaknak nagy a hatalma!... Lényeg, hogy megpróbálsz visszatérni a blogodra, közénk, akik már vártunk!

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy vártatok. Jó közöttetek lenni, sokat mosolygok, amire az elmúlt hetekben nem sokszor került sor.

      Törlés