2022. március 31., csütörtök

Elkapott pillanat

Tavaszodik és hála az égnek, ma eső is esett. 

A növények nagyon hálásak érte, láthatóan zöldebbek, levelesebbek és virágosabbak lettek. 


Ez a szarka letelepedett a létránkra, nem zavarta, hogy festékfoltos, a lényeg az volt, hogy száraz. Addig ült ott, miközben időnként megrázta magát és felborzolta a tollait, míg megszáradt és aztán el is repült. Sikerült lekapnom, igaz, csak a szobából, mert nem akartam megzavarni.

14 megjegyzés:

  1. Itt is esik, végre! Pár nappal ezelőtt jól be/meglocsoltam a leandereinket, a bújó tulipánokat, jót tett nekik már nagyon, de ez a csendes és folyamatos eső az igazi.
    Ma reggel madár-esemény volt itt is, sajnos szomorú, mert egy kis vörösbegy nekiröpült az üvegnek. Az elmúlt pár hónapban egy cinke és két meggyvágó is lehullott így. Nagyon sajnáltam őket, elmentem a boltba ma, hogy ablakmatricát vegyek, hiába mutatta online, hogy van, mégse kapható itt. Letöltök ragadozó madár sziluetteket és tapadós papírra nyomtatva teszek fel. Remélem több kis áldozat nem lesz. (A madáretetőnkből kirepülve történhetett...)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény kis madarak. Jó ötlet, hogy valami ragadozó madár sziluettjét ragasztod az ablaküvegre. Talán az elriasztja őket.
      Egyébként az jutott eszembe, hogy milyen szép, tiszta lehet az ablakod! :)

      Törlés
    2. Nekem is pont ez a gondolatom támadt : most már világos, hogy az én ablakomat miért kerülik el a madarak!... :)))

      Törlés
  2. Itt is esik az eső. Voltam kint, kicsit meg is áztam.
    Jó, hogy láttad a szarkát. Élmény lehetett egy madarat ilyen közelről látni. Én nem nagyon ismerem a madarakat, talán fel sem ismertem volna, hogy milyen madárral van dolgom.Nagyon tapintatosan nem zavartad meg. Legalább kipihente magát nálad, és aztán huss el is repült. Köszönöm a történetet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mióta itt lakom nagyon sok madarat, állatot megismertem. Régen én sem ismertem volna fel a szarkát. :)
      Mikor ideköltöztem, sok veréb és galamb volt, aztán a verebek teljesen eltűntek, galamb még elvétve akad, jöttek a varjak, majd felváltották a varjúfélék közé tartozó szarkák.
      (Ez a szarka beleszeretett a létránkba, azóta már vagy tízszer visszajött.) :)

      Törlés
  3. Borka, csodás kilátás lehet a létrádról, a kíváncsiság bajnoka hamar fölfedezte. Szuper! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Délután 5 óra előtt láttam utoljára.
      Egész nap repkedett ide, oda. A panorámát most nem igazán élvezhette, mert az egész napos eső miatt nagy a pára és szinte alig látni a városból valamit.
      Az eső viszont nagyon jól jött és a párát sem bánom. :)

      Törlés
  4. Itt még nem esik, de ma éjjelre egyenesen havat jósolnak a mi vidékünkre, ide a belga határ közelébe! Hazafelé jövet vettem még egy kenyeret, biztos, ami biztos!...
    Nekünk Berlinben járt az erkélyünkre egy szarka, és tényleg minden csillogóbb dolgot ellopott! Pedig addig azt hittem, hogy ez csak mese...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is hallottam, de még nem tapasztaltam, hogy lopkodnának. :) Az igaz, hogy egy fonott széket (kicsi, kerek, három lábú) majdnem teljesen szétszedtek. Gondolom fészekhez kellett, ha egyáltalán fészekrakók, nem tudom. A létrát nem viszik el, azon kívül virágcserepek, és egy régi ruhaszárító van kint. Egyik sem csillog. :)
      Itt is jósolnak északon, a hegyekben némi havazást, de inkább esőt. Már nagyon kellett!

      Törlés
  5. ÉN hálás vagyok ezért az esőért, ami lassan harmadik napja hellyel-közzel csepereg. Nagyon kellett.És pont ilyen, csendes, mert a zivatarok itt a hegyoldalon lerohannak - semmit se érnek.
    A madarad ha csak néha megpihenni jön, az jó, - de ha tartósan marad - annak bizony "nyoma" lesz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szarka, úgy vettem észre, csak az eső elöl jött ide megszáradni. A nyomát már látom. :)
      Ez a csendes eső nagyon jól jött, én is örülök neki.

      Törlés
  6. Felénk nagyon elszaporodtak a szarkák, de figyeltem, hogy a lányomék környékén is (Pesten).
    Az az igazság, hogy nem nagyon kedvelem őket, mert a szomszéd telken a rengeteg tujában fészkelő kicsi madárkák fészkeit rendszeresen kifosztja, nagyon okos madár, figyeli hová mennek be a madarak, aztán ő is odaszáll és megy a harc, szemtanúja voltam már én is ilyennek.
    Már tavaly is megfigyeltük, hogy jóval kevesebb kis énekes madár van, szerintem ezen okokból is, mert lehet elunják, hogy mindig megeszi a tojásokat, meg olvastam, hogy a pici fiókákat is elpusztítja. Szóval ezekért nem kedvelem, bár azt szokták mondani, szelektál a természet. Pedig amúgy nagyon szép madár.

    VálaszTörlés
  7. huhh, hányszor írtam le: madár...bocsi a sok szóismétlésért, így jár, aki nem olvassa át a kommentet, mielőtt elküldi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én észre sem vettem, nem kell bocsánatot kérni. Én is sokszor utólag veszem észre, hogy hibáztam, de ez, szerintem, mindenkivel előfordult már.
      A "madaram" nincs egyedül, a környék tele van velük. Azért vannak cinkéink is, a fenyőkön szoktak tanyázni.
      Elég szörnyű amit írtál a szarkákról, de mit lehet tenni?
      Nem etetem, itt csak megpihen és itt legalább nem is bánt senkit sem. :)

      Törlés