Szeretem a húslevest. Már gyerekkoromban is szerettem megszórni őrölt feketeborssal.
Akkortájt nem túl sok fűszer volt a konyhák polcain. Most viszont tobzódni lehet a különbnél különb fűszerek között.
Fele, fele arányban kevertem össze fekete- és rózsaborsot és tettem még hozzá kb. egy mokkáskanálnyi szárított tárkonyt. Az egész keverék ment a borsdarálóba. Nagyon finom lett vele a jó forró húslevesem!
A tárkony, tudom, régi magyar, erdélyi fűszer, én mégis Párizsban találkoztam vele először. Azóta az egyik kedvencem, például nagyon finom krumplipürében és a sült krumplira szórva, azt is különlegesen finommá varázsolja. Sok ételben lehet felhasználni.
És milyen finom illatú lehetett a forró levesed! Nagy fűszermániás vagyok, de még tárkonyt nem őröltem a húslevesbe remek ötlet. Használom, de bárányhoz, húsokhoz, ragulevesekbe, kedvemtől is függ. (Főleg B. unokám, de a többiek is sokat fűszereznek velem a konyhában, ilyenkor kicsi helyem marad a pulton, de nem bánom. )
VálaszTörlésrhumel
Csak a végén, tálalás után szórom meg ezzel a keverékkel. A bors jóval több, mint a tárkony. Ismered, nagyon intenzív fűszer, óvatosan bánok vele, csak épphogy lehessen érezni az ízét.
TörlésIgen, értettem, mi is frissen őrölt borsot szoktunk a kimert tányér levesbe tenni, de a tárkonyt ki fogom próbálni feltétlenül. Olyan csodás az illata!
Törlésrhumel
Akkor jó, megnyugodtam. Nem vettem volna a lelkemre, ha miattam lenne rossz a húsleves! 😀
TörlésItt, Franciaországban főleg akkor használom, ha tárkonyos csirkét készítek. Akkor persze nem lesz benne paprika, hanem fokhagyma, tejföl, esetleg fehér bor, só, bors, stb. (R.)
VálaszTörlésBiztos, nagyon finom! :)
TörlésHa jól emlékszem, a nagynéném sárgarépás rizssalátához használta, akkor szerettem meg. Ő a piacon vett, friss tárkonyt tett a salátába. Külön-külön nem vagyok oda sem a rizsért, sem a sárgarépáért, de így együtt és azzal a fűszerezéssel, egy egész napos séta után, jaj, nagyon ízlett! :)
A friss tárkony sokkal finomabb. Bár azt hiszem, az se volt mindegy, hogy egy párizsi séta után kóstoltad. :)
Törlésrh.
Biztos, hogy az is számított. Hosszú séták, közben múzeumok, dél körül ebéd egy padon... Olyan rég volt.
TörlésSzeretem a tárkonyt, zsíros kenyérre, frissen szedve, zölden aprítva is isteni. Zöld leveleket ecetbe eltéve, télen fejtett bablevesbe is isteni, vagy csak szárítva, megszórva. A tárkony a babos
VálaszTörlés, káposztás ételeknek nagy barátja.
Bizony, Te is azt igazolod, hogy milyen sok ételt tesz még finomabbá egy kis tárkony.
TörlésNekem az egyik leggyakrabban használt fűszerem, nagyon szeretem. 🌝