2022. október 13., csütörtök

Madarak

Hasonló volt, mint Hitchcock filmjében, csak nem voltak olyan nagyon sokan és nem bántottak senkit. A nagy hangzavarra figyeltem fel, talán értekezletre gyűltek össze...?

13 megjegyzés:

  1. De sokan vannak! Uhhh, én félek még képen is, bár nagyon jó fotók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, igazából a hangjuk volt kicsit félelmetes. Nagyon sok és hangos károgás kísérte a röpködést.

      Törlés
  2. Valóban, a Hitchcock film jut az ember eszébe. 🦅
    Elegáns "öltözetű" dolmányos varjak, ha jól látom. A fotóiddal megint remekeltél, Borka!
    (A vetési varjútömeg a Balcsin eléggé megkeserítette a napjainkat. A közeli nagy üdülőben vagy 50-60 nyárfát kivágtak pár éve (no comment....), azóta a maradék út melletieken költenek. Tavasszal és nyár elején kibírhatatlan ricsajjal (szerintük ez ének! sajt nélkül ugyan 😂) értekeztek egymással, egyszerre és felsrófolt hangerővel egymást túlkárogva. Nyáron a költés és kirepülés után lett csak jobb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rhumel voltam, bocsánat.

      Törlés
    2. "Akinek azt mondja: kár!
      Nagy baj éri és nagy kár:
      Hess, madár!"
      Arany János verse jut eszembe róluk. Tudom, hogy okos, énekes madarak, de a kinézetük és a hangjuk miatt olyan vészjóslóak.
      Érdekes, a fekete rigóról semmi ilyesmi nem jut eszembe. :)

      Törlés
  3. Imádom a varjakat. Nagyon okos jószágok. Persze nagy tömeggel és még károgva is biztosan zavaró, de én ezt a "részüket" nem tapasztalom. Sík részeken nagyon sokan tudnak összegyűlni, sétálnak, ugrálnak, beszélgetnek egymással. Brainstormingot tartanak, mindig ez jut erről eszembe. Aztán mindenki megy a maga útjára. A diót imádják. Feltörését nagyon okosan oldják meg. Szóval... én nagyon szeretem őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betty, amíg az életterüket nem zsugorították le minimálisra, nem volt kellemetlen a "zajongásuk". Nagyon okosak, mi is kifigyeltük a diótörést, nagyon ügyesek is. Az értekezleteik, a nagy gyűléseik is kulturáltabbak talán, mint az embereké...Itthon nincs is velük bajom, de a Balatonnál egymás szavát se értettük, A régi kedves kerti reggeliket nagyon beárnyékolta a több órán át tartó hangos károgás. Kisunokám felébredve keservese arccal szaladt vissza a házba, hogy: "mama, kárognak nekem a varjak." -családi szállóige is lett ebből.😀
      rhumel

      Törlés
    2. Szinte mindennel egyetértek, de mégsem tudom borzongás nélkül hallgatni a károgásukat.

      Törlés
    3. Igen, sajnos nagyon hangosak tudnak lenni és valóban amikor nagyon sokan repülnek aránylag közel is, az sem kellemes. Amikor "vonulnak" rengetegen és sokan "beszélnek", az aztán messzire elhallatszik. Ahogy az emberek is, ha a tömeg hangos, elindulnak és ki tudja hol állnak meg, az félelemmel tölti el az embert, vagy amikor túl erőteljesen "buliznak", kifejezetten zavaró a környezetükben élőknek. És a tavaszi madárfütty a kis énekes madarainktól is messze gyönyörűbb, mint a rekedt, hangos károgás. Sajnos ez az édes madárfütty és csicsergés nyár közepére eltűnik, túlvannak a nászon, már nem igazán énekelnek. Én télen a youtube-on található énekesmadaras videókat szívesen hallgatom, örömmel tölt el. :)

      Törlés
  4. Szépen "kisötétlenek" a háttérből!... Erről jut eszembe, hogy itt, város közepén lakva, milyen rég nem találkoztam már varjakkal!
    Rögtön beugrott apai nagyanyám mondása - mindszentiesen (valóságos enciklopédia volt szólások használatából) : "Láttunk mink mán karón varnyút!"... (Rózsa)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sokszor mondogatok közmondásokat, a gyerekeim mosolyogva hallgatják, de a mamám és a nagymamám is sokat mondtak ilyesmiket és megragadtak a fejemben. :)

      Törlés
  5. Az utóbbi években a környékünkön is nagyon elszaporodtak (meg a szarkák is) a dolmanyos varjak, mondjuk annyira nem, hogy zavaróak lennének. Télen este vonulnak nagy tömegben a Nagyerdő fáihoz a vetési varjak(meg érdekes módon a klinika területére) akkor vannak nagy hanggal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy veszem észre, hogy évek óta egyre több varjú és szarka költözik emberlakta városokba. Itt jó dolguk van, mert a környéken több diófa is akad. 🙂

      Törlés