2006. május 29., hétfő

Hókocka (Metának)

Tészta:
25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben feloldva), 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás

Ezekből a hozzávalókból könnyen gyúrható tésztát készítünk, három egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és sütőlemezen kisütjük a három lapot. Vigyázat, könnyen törik, de az sem baj, azért össze lehet rakni a süteményt!

Krém:
3 dl tejet felforralunk, 3 kanál lisztet, 10 dkg porcukrot, 3 csomag vaníliás cukrot teszünk bele. Ha kihűlt, 15 dkg vajat kikavarunk és a masszához keverjük. Ezzel töltjük meg a lapokat. Meghintjük porcukorral, egyforma kockákra vágjuk.
A krém alapját addig kell főzni, amíg az edény szélétől elválik. Gőz fölött a legjobb, mert akkor biztosan nem ég le. Állandóan kell keverni, nehogy csomós legyen. Kicsit furcsa, szürkés színe van, de nem kell izgulni, mert a kikevert vajtól nagyon szépen kifehéredik.
Variálni lehet, a krém felébe kakaót téve, fehér-barna csíkos is lehet a sütemény. Több krémmel, több tésztából akár 6 lapost is készíthetünk! :-)

Másnap az igazi, addigra a tészta megszívja magát a krémmel. Nekem egyik kedvencem, csak kicsit macerás az elkészítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése