BURGONYA-SALÁTA (olajos)
Egy 3 literes fazékban felteszünk főni héjában kb. 3/4-ig burgonyát úgy, hogy a víz ellepje. Közben egy nagy tálba karikázunk nagyon vékonyan 3-4 db közepes nagyságú vöröshagymát.
2 púpozott kiskanál sóval megszórjuk és 3 evőkanál 10 %-os ecettel meglocsoljuk. Ha nincs 10%-os, akkor az erősebb ecetből arányosan kevesebbet használunk.
A megfőtt krumplikat meghámozzuk és még melegen, kb 5 mm vastagon belekarikázzuk a sós, ecetes hagymába. 3-4 evőkanál forró olajjal meglocsoljuk.
Óvatosan megkeverjük, hogy a krumpli ne essen nagyon szét, és lefedve, legalább 2 órán keresztül pihentetjük. Ha tovább áll, még jobb! Nem kell megijedni, ha rögtön megkóstoljuk és nem elég sós, vagy savanyú, mert állás közben a krumpli beszívja majd az ízeket.
Köretnek, rántott hal, rántott csirkemell mellé, tartár mártással nagyon finom! (Ezt a receptet a volt-anyósomtól tanultam, anyukám ecetes-cukros vízzel csinálta, de szerintem ez finomabb, érdemes kipróbálni.)
Jó étvágyat!
Egy 3 literes fazékban felteszünk főni héjában kb. 3/4-ig burgonyát úgy, hogy a víz ellepje. Közben egy nagy tálba karikázunk nagyon vékonyan 3-4 db közepes nagyságú vöröshagymát.
2 púpozott kiskanál sóval megszórjuk és 3 evőkanál 10 %-os ecettel meglocsoljuk. Ha nincs 10%-os, akkor az erősebb ecetből arányosan kevesebbet használunk.
A megfőtt krumplikat meghámozzuk és még melegen, kb 5 mm vastagon belekarikázzuk a sós, ecetes hagymába. 3-4 evőkanál forró olajjal meglocsoljuk.
Óvatosan megkeverjük, hogy a krumpli ne essen nagyon szét, és lefedve, legalább 2 órán keresztül pihentetjük. Ha tovább áll, még jobb! Nem kell megijedni, ha rögtön megkóstoljuk és nem elég sós, vagy savanyú, mert állás közben a krumpli beszívja majd az ízeket.
Köretnek, rántott hal, rántott csirkemell mellé, tartár mártással nagyon finom! (Ezt a receptet a volt-anyósomtól tanultam, anyukám ecetes-cukros vízzel csinálta, de szerintem ez finomabb, érdemes kipróbálni.)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése