2006. június 23., péntek

Balaton

Rhumel hétvégén meglátogatja a Balatont, én most még csak képeken gyönyörködöm benne. A partról, ahol mi szoktunk nyaralni, pont a Tihanyi-félsziget és az apátság látszik, ott jár a komp. Igen..., Szántód a hely, ezt nem volt nehéz kitalálni!

Szántód Árpád-kori település, már a tihanyi apátság alapítólevelében tesznek említést róla. A Tihannyal való összeköttetés egyidős a faluval, már II. Endre 1211-es birtokösszeíró levelében szerepel a rév kifejezés. E tényt erősíti, hogy IV. Kelemen pápa bullája is megemlíti a balatoni rév létezését. Az átkelőt később II. József a királyi kamara felügyeletébe helyezte, majd a XX. század elején Somogy vármegyéhez, később pedig a Balatoni Hajózási társasághoz került.

Szántódot nem véletlenül nevezik a megye északi kapujának. A község és Tihany közötti kompjárat a szezon alatt hatalmas forgalmat bonyolít le, hiszen a közlekedési eszköz összeköti az északi és déli part legszebb településeit. Az átkelést évszázadokon keresztül fadereglyékkel oldották meg, a múlt században nagy fahajó közlekedett, ma pedig modern kompok szállítják az utasokat és az autókat. Mólóját kétszáz évvel ezelőtt építettek, s 1848-ban a postai forgalomba is bekapcsolták. 1928-tól szállította az utasokat a motoros komphajó, amely harminc évvel később már teherautókat és nagyobb járműveket is fuvarozott a két part között.

(Részlet Szántód honlapjáról)

2 megjegyzés:

  1. nem ér csigázni a kedélyeket... :-) augusztusig még annyit kell aludni.. ó, jaj, de a vágyakozás.....

    VálaszTörlés
  2. Hááát ez az! A vágyakozás... Aztán lehet, hogy olyan rossz lesz az idő, hogy maradunk itthon. Rhumel könnyebben közlekedik, közelebb vannak és autó is van. Mi jól meggondoljuk, mert betyárbútort is kell vinni. :)

    VálaszTörlés